Recension av:

Back

En Stockholmsborgares familjebrev

Pehr W. Sundström alias Bill Shark. Sjöman – trävaruhandlare – författare. 1915 – 1922


 

Utdrag från Norrköpings Tidningar

Publicerad

2005-12-02 kl.04:00

 

Brev från verklighetens Buddenbrooks


Hela familjen Sundström på Annehill år 1900. Herbert står överst till vänster och Rose sitter med sin docka i knät.Foto: PRIVAT

Norrköpingsbon Vera Gades släktsaga har blivit lysande läsning genom den sammanställning av familjens brev som hon ger ut i två volymer. Inger Dahlman hänförs av berättelsen om en svensk borgerlighet under en turbulent tid.
 

 

Litteratur

 

EN STOCKHOLMSBORGARES FAMILJEBREV
Red. Vera Gade
Första samlingen
1915 -1922
Andra samlingen
1923 -1932
Atremi

Polioskadad, svältande och inte ens ägande kappa eller underbyxor slåss den unga svenska sjukgymnasten Rose Svantesson för att rädda sina tre barn från depressionens Los Angeles hem till släkten i Sverige. I ett brev till sin utarmade
74-årige far, Pehr Wilhelm Sundström i Stockholm, skickar hon i juli 1932 ett nödrop om pengar till resa redan i augusti. Två fraser är understrukna. Den första gäller en båt som avgår i oktober. Hon skriver: "och vi kunna ej se någon möjlighet att vi kunna hålla oss vid liv så länge." Den andra lyder kort och gott: " det är frågan om livet."
Rose kom att sluta sitt liv i Norrköping 1979. Där bor fortfarande hennes yngsta dotter, trädgårdsarkitekt Vera Gade, född i Hollywood och fyra år när familjen undkom nöden i 30-talets Amerika. Hon har redigerat och gett ut sin familjs brevväxling åren 1915-1932. Den fyller två maffiga band. Morfadern bevarade varje brev och även kopior av sina egna. Så var han också en ordets man; författare, känd under pseudonymen Bill Shark. Hans och Roses brev sprakar av litterär livlighet. Det gör också ibland de övrigas.
Böckerna är avsedda för anförvanter, men vilken läsning!
Med en separat, rikt illustrerad registerdel på 77 sidor, som är en guldgruva av information om så skilda ting som Hollywoods filmvärld, svenska ordenssällskap och baggböleri, förstärker Vera Gade det kulturhistoriska värdet av brevsamlingarna, döpta till En Stockholmsborgares familjebrev.

Med breven öppnar Vera Gade dörren in mot en värld så full av lidande, misslyckanden, dramatik, kärlek och kämpaglöd att ingen roman har minsta chans att klara jämförelsen. Hon ger också nyckeln in till svensk borgerlighet under en turbulent tid, då miljonärer buntvis stod på näsan ner i armodet och de en gång mäktiga stupade in i galenskap och självmord. Här har Thomas Manns Buddenbrooks på sätt och vis fått en svensk långt mer självutlämnande motsvarighet. Också dåtidens snobbiga klasstänkande får brutalt uttryck. Som när den mycket unga Rose ställer "riktiga människor", det vill säga folk med bildning som hon själv, mot de föraktfullt nämnda pigorna. Några år senare sliter hon själv med disk och matlagning på en amerikansk internatskola för att slippa lämna bort sin lilla baby.
I centrum står den dynamiske Pehr Wilhelm Sundström (1858-1937), Vera Gades morfar. Som ung befor han haven och blev sjökapten. Resorna beskriver han i en rad böcker. Sedan började han i trävarubranschen i Stockholm, blev stormrik och flyttade 1898 in i den storslagna, nybyggda grosshandlarvillan Annehill i Stocksund med hustru och sju barn, av vilka Rosa var yngst. Han deltog livligt i olika ordnar och sällskap.
När breven börjar 1915, mitt under första världskriget, har nedgången startat. Så småningom kommer han att hamna i ren nöd och överleva tack vare nådagåvor och gratisplats på ålderdomshem, ordnad av ordensbröder.
För sina vuxna barn i misär slåss han med näbbar och klor, tigger lån av gamla vänner och besvär släktingar om hjälp för deras skull. Näpser sina ungar och ger dem uppmuntran gör han växelvis i brev som svämmar över av tillgivenhet, av oro och av sorg när de inte hör av sig. Man blir betagen!

Bakom strama formuleringar hör man raseriet mot hårdhjärtade släktingar, när han gammal och sjuk och nästan blind, men inte krossad, kämpar för att rädda hem sin Rose och hennes barn.
Samtidigt speglar hans brev tidshändelser: upptäcktsfärder, ekonomiska kriser, Brattsystemet, och kungligheternas förehavanden. P W Sundström kommenterar förstås också Kreuger-kraschen, liksom Stockholmsutställningen 1930, då funkisstilen, som han avskydde, slog igenom.
Denne okuvlige mans kamp får man följa ända intill de sista bittra dagarna på Beckomberga sinnessjukhus.
Breven inleds hjärtskärande av hans frånskilda hustru Anna, Moran kallad, med en epistel skriven 1 oktober 1915 till "min lilla Rose". Då är Moran sedan länge utkastad ur hemmet efter 21 års äktenskap och Hedvig Holm, Pehrs andra hustru, har intagit hennes plats. Nu sitter Anna i ett litet vindsrum på en gård ute på Uppsala-slätten. Full av livsmod och utan ett uns av sentimentalitet eller självömkan lugnar hon glatt Rose med att hon inte svälter genom att berätta hur värdinnan bär upp kokt fläsk och rönnbärssoppa åt henne: "Det är ju ej så illa och i går fick jag två halva rågbullar, en med och en utan sirap uti. Det går ingen nöd på mig."
Anna hade plats för 75 gäster enbart i Annehills stora trapphall. Nu hänger hennes liv på om sönerna skall kunna skicka de slantar de lovat. Snart kommer hon att vräkas. Men livsgnistan släpper hon inte utan gläds åt två spritkök hon hoppas på. När hennes ljusa livssyn, som tycks bära åtminstone Rose, sent omsider sviktar är det nära att dottern knäcks.
Dessförinnan har Moran och P W Sundström 1917 gift om sig med varandra, men fattigdomen består. Ett slag funderade maken på att fösa samman Anna och sin fru nummer två under samma tak för att klara deras uppehälle, men då röt sonen Herbert ifrån.

Vera Gades morföräldrar, hennes mor Rose och morbror Herbert, Butt kallad, är de fyra huvudpersonerna. Det är deras brev som dominerar.
Rose går ut som gymnastikdirektör i Stockholm med toppbetyg. På lånade pengar emigrerar hon till Kalifornien. Vacker, framgångsrik och självständig omsvärmas hon av kavaljerer, men gifta sig tänker hon aldrig. Amorteringar och räntor sköter hon perfekt. Så möter hon den skånske kemisten och simhopparen Sven Svantesson, stilig som en Adonis om bilderna talar sanning. Brev dimper ner hos föräldrarna vårvintern 1923 att hon och Sven gift sig på Trettondagen efter två veckors bekantskap.
Plötsligt uteblir skuldbetalningar. Fadern, som är hennes svenska mellanhand, skriver uppbragt till Sven 13 december 1923: "Har det hänt något ödesdigert i ert hem? Hon ordentligheten själv, har försummat sin inbetalning till Riksbanken den 10 december!"

Ja, det har hänt något ödesdigert. Jobb uteblir. Pengarna tryter. Och värre blir det. I december föder Rose en son på trappan in till sjukhuset. Hon skriver om den drabbande kärleken till det lilla knytet, som slant ner för benet och hamnade på Svens sko. Och sedan om sin förtvivlan när barnet dör i januari 1924. "Vårt lilla barn har lämnat oss", börjar brevet.
Så småningom föds Gunnar, Ann-Kersti och Vera. Efter äldsta dottern får Rose polio och ligger gipsad från höft till tå. Antagligen smittades hon på den handikappanstalt för barn där hon var sjukgymnast.
Det är hemskt, ja, fruktansvärt, att läsa om det tilltagande armodet, om påhuggsjobben Sven tar och om flackandet. Tjugonio olika adresser skriver fadern till under Rose USA-tid.
Och inte går det bättre för den arme Butt Sundström, Roses äldste bror. Han misslyckas med precis allting, först hemma i Sverige, sedan i Canada dit han emigrerat tillsammans med faderns andra hustru, sin styvmor Hedvig. Efter varje ekonomisk smäll reser han sig och tar med friskt mod itu med något lika dödfött. Det handlar om allt från direktörsposter och kalhuggning till strejkbryteri, från kuschning av ischiasplåster till fiffiga ansjovisinläggningar. När han stolt skriver om en förmögen änka han fått på kroken visar det sig att hon är 57 år och modern får sig mitt i bedrövelsen ett gott skratt.
Tragiken kring sorgebarnet Butt fortsätter livet ut. Rekorderliga Hedvig har just varit ute och täckt över en död råtta när hon hör två skott, rusar in och finner Butt med skottsår i huvudet. Drastiskt och resolut redogör hon för händelsen i ett brev till släkten i Sverige. Då är det 1941. Moran och Far är döda men Hedvig får komma till tals i Vera Gades efterskrift.
Matt av spänning, sorgsen över mänskors trångmål, imponerad av styrkan hos de okuvliga och informerad om en stormig tid lägger jag ifrån mig breven, som jag hoppas skall nå en långt större läsekrets än den Vera Gade från början tänkt sig.


Inger Dahlman


Utdrag från Sundsvalls Tidning

 

En borgare skriver brev

SUNDSVALL (ST) 2005-12-19 [03:00]

BOK
En Stockholmsborgares Familjebrev. Första samlingen 1915-1922. Andra samlingen 1923-1932.
Urval, kommentarer och bearbetning Vera Gade.


Polioskadad, svältande och inte ens ägande kappa eller underbyxor slåss den unga svenska sjukgymnasten Rose Svantesson för att rädda sina tre barn från depressionens Los Angeles hem till släkten i Sverige. I ett brev till sin utarmade 74-årige far, Pehr Wilhelm Sundström i Stockholm, skickar hon i juli 1932 ett nödrop om pengar till resa redan i augusti. Två fraser är understrukna. Den första gäller en båt som avgår i oktober. Hon skriver: "...och vi kunna ej se någon möjlighet att vi kunna hålla oss vid liv så länge." Den andra lyder kort och gott:
   "... det är frågan om livet."
   Rose är yngst i en syskonskara på sju. Hon spelar en av huvudrollerna i en fascinerande brevsamling döpt till En Stockholmsborgares familjebrev. Tack vare hennes yngsta dotter, trädgårdsarkitekt Vera Gade, har breven kommit ut. De omfattar åren 1915 – 1932 och fyller två maffiga band. Vera Gade var fyra år när familjen kom från USA till Sverige. Hennes morfar, Pehr Wilhelm Sundström, är samlingen centralgestalt. Han bevarade varje brev från familjemedlemmarna och även kopior av sina egna. Så var han också en ordets man; författare, känd under pseudonymen Bill Shark. Hans och Roses brev sprakar av litterär livlighet. Det gör också ibland de övrigas.
   Böckerna är avsedda för anförvanter, men whao!!! vilken läsning!
   I en registerdel som är en guldgruva av information om så skilda ting som Hollywoods filmvärld, svenska ordenssällskap och baggböleri, förstärker Vera Gade det kulturhistoriska värdet av brevsamlingarna.
   Hennes far, den skånske kemisten, guldvinnande simmaren och simhopparen och Hollywoodstatisten Sven Svantesson var den förste att ge Greta Garbo idé och manus till filmen Drottning Kristina. Han kommer också till tals. Efter bara två veckors bekantskap gifte sig han och Rose. Tala om kärlek!
   Med breven öppnar Vera Gade dörren in mot en värld så full av lidande, misslyckanden, dramatik, kärlek och kämpaglöd att ingen roman har minsta chans att klara jämförelsen. Hon ger också nyckeln in till svensk borgerlighet under en turbulent tid, då miljonärer buntvis stod på näsan ner i armodet och de en gång mäktiga stupade in i galenskap och självmord. Här har Thomas Manns Buddenbrooks på sätt och vis fått en svensk långt mer självutlämnande motsvarighet.
   Den dynamiske sjökaptenen och sedermera trävarugrossisten Pehr Wilhelm Sundström (1858-1937) styrde uppenbarligen sin familj med kärleksfull järnhand. Man anar hur hustrun försöker slinka ur hans dominerande grepp och hur den misslyckade sonen Herbert, Butt kallad, anstränger sig för en gnutta beröm från honom.
   Trävaruhandlare Sundström blev stormrik. 1898 flyttade han in i den storslagna, nybyggda grosshandlarvillan Annehill i Stocksund med hustrun och de sju barnen.
   När breven börjar 1915, mitt under första världskriget, har vägen utför startat. Så småningom kommer han att hamna i ren nöd och överleva tack vare nådagåvor och gratisplats på ålderdomshem, ordnad av ordensbröder från framgångsåren. Men upp ger han aldrig!
   För sina vuxna barn slåss han med näbbar och klor; näpser dem och uppmuntrar dem växelvis i brev som inte bara är myndiga utan ofta svämmar över av tillgivenhet, av oro och av sorg när barnen inte hör av sig. Man blir betagen!
   Denne okuvlige man får man följa ända till de sista bittra dagarna på Beckomberga sinnessjukhus. Tidens händelser finns med i utkanten av breven men det är det personliga som griper tag i en.
   Samlingen inleds av P W Sundströms frånskilda hustru Anna, Moran kallad. I oktober 1915 skriver hon till "min lilla Rose". Då är Moran sedan länge utkastad ur hemmet och Hedvig Holm, Pehrs andra hustru, har intagit hennes plats. Nu sitter Anna i ett litet vindsrum på en gård ute på Uppsala-slätten. Vilken kvinna! Full av livsmod och utan ett uns av sentimentalitet eller självömkan lugnar hon glatt Rose med att hon inte svälter genom att berätta hur värdinnan bär upp kokt fläsk och rönnbärssoppa(!!!) åt henne: "Det är ju ej så illa och i går fick jag två halva rågbullar, en med och en utan sirap uti. Det går ingen nöd på mig."
   Denna Anna hade plats för 75 gäster enbart i Annehills stora trapphall. Nu hänger hennes liv på om sönerna skall kunna skicka de slantar de lovat.
   1917 kommer Moran och P W Sundström att gifta sig med varandra en andra gång men fattigdomen består. Ett slag funderade maken på att fösa samman Anna och sin fru nummer två under samma tak för att klara deras uppehälle, men då röt sonen Herbert ifrån.
   Det är hemskt, ja fruktansvärt, att läsa om familjemedlemmarnas kamp för sin existens på båda sidor om Atlanten, indragna som de blir i tidens ekonomiska tragedier. Efter äldsta dottern får Rose dessutom polio och ligger gipsad från höft till tå. Tillbaka i Sverige igen blir hon 1945 en av initiativtagarna till Riksföreningen mot polio.
   I Småland och Malmö misslyckas den arme Butt Sundström med precis allting. När han från Malmö stolt skriver om en förmögen änka han fått på kroken visar det sig att hon är 57 år och modern får sig mitt i bedrövelsen ett gott skratt. Till slut emigrerar han med styvmodern Hedvig till Canada, där tragiken fortsätter. Hedvig har just varit ute och täckt över en död råtta när hon hör två skott, rusar in och finner Butt med skottsår i huvudet. Drastiskt och resolut redogör hon för händelsen i ett brev till släkten i Sverige. Då är det 1941 och Moran och Far är döda.
   Matt av spänning, sorgsen över mänskors trångmål, imponerad av styrkan hos de okuvliga och informerad om en stormig tid lägger jag ifrån mig breven, som jag hoppas skall nå en långt större läsekrets än den Vera Gade från början tänkt sig.

Inger Dahlman


Back                    Tillbaka till Veras huvudsida


File: Vera_Book1_Rec.htm        Created: 4 Januari 2006   Last update : 4 Januari 2006