Ny i Norrköping

Att komma till Norrköping 1957 under kalla krigets hetaste dagar, då snålblåsten ven iskall genom dagspressen, var det med undran man läste Norrköpings tidningar, van som man var vid  storstaden Köpenhamns.
Vi ansåg notiserna så lokaltypiskt dramatiska att vi var tvungna att klippa ut ett litet antal och spara för eftervärlden.

1957 Notis Cyklande dam

Cyklande dam
På tisdagsmiddagen skulle en Norrköpingsdam, som har sitt sommarnöje vid Nältorp i Hällestad, cykla till Ljusfallshammar för en del inköp. Vid hemfärden råkade hon komma ned i en grop i vägbanan och körde omkull.
Vid omkullkörningen råkade den cyklande bryta lårbenshalsen. En privatbilist tog hand om den skadade och körde henne till hemmet i Nältorp, varifrån ambulans förde henne till Norrköpings lasarett, där hon givetvis får stanna en tid för vård.

1960 Notis Hornfru liten

Hornfru

 

64-åriga fru A., Skivermåla, Horn, förolyckades på torsdagseftermiddagen då hon påkördes av en personbil på Hornvägen. Ambulansen larmades från Kisa men denne vägrade att starta. Droskbilsägaren N.L., Lövvalla Kisa hjälpte då tilll att skjuta igång ambulansen men fick samtidigt en hjärtattack, föll ihop bakom ambulansen och avled.
Ambulansföraren chockades och man fick rekvirera en annan förare till ambulansen.
Kollisionen vid Skivermåla inträffade när fru A. skulle hjälpa en son att föra kor över vägen. Fru A. ställde sig på vägen med en röd flagga för att varna bilisterna för korna och samtidigt kom en personbil vars förare tydligen inte upptäckt fru A. Bilens högra framdel träffade fru A.som kastades upp på bilen och sedan slungades ett tjugotal meter --- hon avled omedelbart.

Tummen kunde icke bärgas
Under bogsering av en pråm råkade på tisdagen pumpmaskinist I.T. från Valdemarsvik komma i kläm mellan pråmen och motorbåten, varvid hans ena tumme klämdes av. Han fördes till lasarettet i Söderköping, vilket han fick lämna efter omplåstring.
Olyckan hände när den motorbåt som T. förde gled mot pråmen. För att hindra en sammanstötning försökte han ta emot med handen och fick då tummen i kläm. Denna slets av och sjönk till botten. Då vattnet på platsen är ganska grumligt hade man ingen möjlighet att bärga tummen. Flera fastsättningar av avslitna kroppsdelar har ju eljest lyckats på sista tiden och kanske det klarats av även i detta fall om tummen kunnat påträffas

Kvinnobråk
En fröken som hushållat åt en man i 20 år fann en dag denne man stående i en skogskant och resonera med en fru. Mannen kom just med ett lass hässjevirke. Hushållerskan tog en krakstör från lasset och kastade den mot frun, hon fortsatte sedan med en träsko och slungade tillsist också cykeln mot henne. Det blev en del repor på frun. Hushållerskan var instämd för misshandel av frun. Hon erkände handlingen men förklarade att hon inte visste om hon träffat, därför att hon var så arg. Frun ville ha 200 kr i skadetsånd. Svarandens advokat medgav 41 kr som skäligt.---Straffet blev 10 dagsböter och skadeståndet 41 kr.

Ett våldsamt bråk
utspelades på måndagskvällen utanför danssalongen Terrassen där en avvisad onykter Norrköpingsyngling drog upp en stor korkskruv som han viftade med och hotade sticka i vaktmästarens mage. Så småningom kunde man övermanna ynglingen---.

1960 Notis Kråka

Kråka fick elkontakt

En kråka ordnade en gräsbrand i Ljusfallshammar vid 6.30-tiden på tisdagsmorgonen. Kråkan satt på en transformator vid en frånskiljare, kontakt med elledningen uppstod och kråkan antändes. Fågeln dalade mot marken i en ljusbåge och antände gräset. En bilist passerade platsen och larmade Hällestads brandkår. Omkring 10 kvm gräs runt transformatorn avbrändes.

1960 Notis Taxvalp justerad

Cigarr justerad

Rökare

Cigarr rökande Hans Gade

Ölhunden


 

Back     File: Hans_notiser.htm   Created: 26 November 2001  Last update : 3 Juni 2013